Co ochutnat na Kanárských ostrovech?

Kuchyně Kanárských ostrovů odráží rozličné prvky své kultury. Proto se zde snoubí svěžest a jednoduchost používaných ingrediencí. Zcela logicky zde můžete očekávat bohaté využití mořských plodů, ale častou surovinou je také maso a vzácné nejsou ani španělské gastronomické prvky. Pro místní kuchyni je typická také kombinace španělské, africké a jihoamerické gastronomie.

Nedílnou součástí kanárské kuchyně jsou tapas. Specialitou, která je pak hojně využívána v mnoha pokrmech je mojo, tedy jakási omáčka z oleje, česneku, pepře, tymiánu a dalších druhů koření. Právě podle použitého druhu koření mohou být mojos červené nebo zelené.

Vzhledem k těsné blízkosti oceánu je pochopitelné, že častým pokrmem zde jsou ryby. Na Kanárských ostrovech jsou populární dva typy přípravy ryb, a to sancocho canario, tedy vaření ryb a jejich podávání s bramborami a mojo, a pescado seco, tedy sušení ryb a jejich následné podávání s omáčkou. Zvláště oblíbenými mořskými druhy jsou zde lokálně lovené langusty, mušle, chobotnice, makrely či sardinky.

Mezi další nejoblíbenější druhy masa pak patří kuřata, vepřové, kozí a králičí maso. Oblíbenou úpravou jsou zejména steaky a dušené maso, ale vzhledem k poměrně malému množství dobytka, které se zde chová, je většina masa dovážena.

Místní specialitou je pak zdejší vinná réva. Prakticky po celém souostroví lze objevit různé vinice a nejrůznější odrůdy vína, ale specifická chuť zdejšího vína je dána především jedinečností sopečného terénu.